Höstresa / Studieresa

ALDE, Färlöv

3 - 7 Oktober 2012

Den 3 oktober är det dags att påbörja höstens sista resa. Huvudmålet för resan är ett studiebesök på ALDE i Färlev strax utanför Kristianstad. Vid elvatiden är arbetsdagen avslutad och vi styr mot Torp Köpcentrum, där Birgitta och Carl-Åke väntar i bil nr 212. Lite snabba inköp och sen styr vi söderut. Vädret är INTE bra. Det blåser hårt emot (som vanligt) och regnet kommer i kraftiga byar. Carl-Åke skall visa oss en fin plats att stå på, vid Tjolöholms slott. Regnet öser ner och vi tar en  fikarast i husbilsvärmen. Se slottet kan vi göra en annan gång i bättre väder! Här på slottets ägor har Carl-Åkes föräldrar hyrt en stuga en gång i tiden. Här kommer också att ställas i ordning för övernattande husbilar, förhoppningsvis till nästa sommar. Klockan går och vi far vidare mot Falkenberg, där vi söker övernattningsställe.


Framåt eftermiddagen hittar vi med Carl-Åkes och Birgittas hjälp den gästvänliga Lövstavikens båtklubb, som förstått att husbilsfolket kan bidra till en liten extra inkomst till båtverksamheten. Här står vi för 120 kr/natt inkl el, toa och dusch. Vi känner oss välkomna!


Vi hinner med lite välbehövlig middagsförtäring och en promenad runt båthamnen innan ösregnet sätter in. Det trummar på husbilstaket, så det går nästan inte att prata. Det blir tidig läggning och läsning i sängen. Natten blir lugn, förutom regn o blåst förståss!


På morgonen är det lite bättre väder, men regnet hänger i luften. Efter frukost far vi vidare, men gör ett snabbt stopp för lite klädinköp i Falkenberg.


Under dagen rullar vi så vidare och stannar till hos Bengt i Örkelljunga. Stort och många husbilar till salu. Vi är mest nyfikna på tillbehörsaffären som ryktesvis skall vara något i hästväg. Här blir vi besvikna, både på sortimentet och prisnivån, som ligger skyhögt! Vi tar en liten fika och fördriver en stund innan vi åker vidare mot Kristianstad. Så småningom landar vi i Naturrummet, där vi enligt planerna skall äta lunch efter ALDE-besöket. Här är det trevligt och vi blir väl emottagna av personalen, som gärna visar runt.


Enligt planerna skall vi sedan åka vidare till ALDES Parkering, där vi tänker grilla. Det kommer givetvis på skam, när regnet åter börjar ösa ner. När vi dessutom ser stillastående köer ute på vägen bestämmer vi raskt att äta middag inne i bilarna innan vi reser vidare.


ALDES parkering är inte svårt att hitta sedan. Där står redan ett tiotal NORDIC-bilar. Regnet vräker ner, så det blir en pratstund under paraplyerna, innan ett kraftigt skyfall tvingar in oss igen. Bilarna rullar in under kvällen och det blir allt som allt 17 stycken. Inte dåligt en sen hösthelg!

Efter ytterligare en god natts sömn startar studeibesöket i ALDE fabriken. Vi blir väl mottagna av bl.a Sverker som tar emot oss tillsammans med Camilla. Kaffe och fralla står framdukat och vi får lite historik till livs, innan rundvandringen börjar i själva fabriken. Det var intressant och vi fick en god inblick i hur ALDE:s värmepanna med tillhörande rör och konvektorer byggs och fungerar.


Vi fick följa hela tillverkningsprocessen, men det som fängslade mest var nog tillverkningen av konvectorerna.

Här var det många som stod och tittade länge!
Vi vill rikta ett stort tack till ALDE för en fin fabriksvisning och för mössor och souvernirer som vi fick med oss därifrån!

Nästa planerade stopp är på Folkestorps bränneri, numera museum, utanför Degeberga. Regnet fortsätter och GPS:n drar in oss rätt igenom en stor-stor Skånegård. Ladugårdarna är byggda av rund sten och gården är kullerstensatt. Tur att inte bonden ser oss, när 17 husbilar passerade rakt genom gårdstunet! Nåväl, vi kommer fram även denna väg. Det ärr svårt med parkering i blötan, men efter ett tag blir guiden nöjd. Vi måste ju lämna plats för böndernas bet-transporter också!


De närmaste timmarna får vi en detaljerad genomgång av bränneriets funktioner. Guiden, en pensionerad brännmästare, är uppvuxen i miljön och berättade livfullt om både lycka och olycka. Personalen var endast 5 till antalet och jobben var tunga. Råvarorna var ju potatis och malt. Inget av detta väger lite!

Här skiljs våra vägar och många åker vidare åt sitt håll.


Några av oss väljer att köra ner till Kivik för att söka nattplats här. Helgen innan hade den stora äppelfesten varit och då hade över 300 husbilar övernattat i Kiviks hamnområde. Konstverken finns kvar till beskådan även denna helgen och det är roligt att en gång ha fått se dem.


Vi finner nattplats på en grusplan en bit från hamnen tillsammans med Katy och Arne i bil 51 och några till. Regnet strilar ner som vanligt, men en liten kvällstur under paraplyerna blir det. Några goda sillinläggningar inhandlas och blir basen i en gemensam kvällsmåltid inne i bil nr 212.


Även denna natt (natten till lördag) blir lugn och vi får sova ostörda, trots att vissa skyltar varslade om "camping förbjuden"

På lördagsmorgonen tar vi en promenad på idylliska gator i Kivik. Vi hinner även besöka "Kungagraven" i all sin mäktighet. Den är stängd för säsongen, men utsidan går inte heller av för hackor! Regnet hänger i luften, men vi njuter ändå at höstluften och de vackra färgerna!

När vi är nöjda med vad Kivik har att erbjuda, far vi nordväst ut igen. Planen är att söka nattplats i Varbergstrakten. På Getterön närmare bestämt. Längst ute ligger naturreservatet med sin jättestora P-plats. Här finns inte en bil, förutom ett fåtal gäster på Vandrarhemmet. En helt öde P-plats erbjuder numera endast en liten begränsad yta för husbilar. Max 6 bilar får plats om de parkeras tätt. Skyltningen anger "Camping Förbjuden för husbilar" och Parkering är för husbilar förbjuden helt och hållet mellan kl 02.00 och 06.00 alla dagar hela året.


Vi tar en liten tur i naturreservatet och klättrar upp till rösena, medan vi funderar på vad vi skall göra. Vi beslutar att fara tillbaka till Parkeringen vid Naturrummet och Fågelskådningen. Även här har det hänt saker. Här möts vi av två separerade P-platser. En för vanliga bilar, Gratis och Höjdbegränsad till 2,05 meter. Den andra är för husbilar och stängd med en bom. Här kostar det 125 kr + ett bomkort à 15 kronor för att få upp bommen och komma in. Betalstationen utanför fungerar inte, så här kommer vi inte in, även om vi försöker. Utanför dessa 2 P-områden var skyltningen tydlig. P-förbuds-zon!


Campingen tvärs över vägen är stängd, så vad göra??? Med tanke på Varbergs kommuns tidigare husbilsfientlighet och höga bötesbelopp väljer vi att söka nattplats annorstädes. Vi får tack vare Carl-Åkes tubkikare, också beskåda ett antal flyttfåglar, innan mörkret sänkte sig. Detta är en ny erfarenhet för oss. Mycket trevligt och gav klart mersmak inför kommande resor.

Även denna sista natten på vår höstresa blir angenäm, dock inte tack vare Varbergs kommun. Senare får vi veta att man hänvisar till Apelvikens Camping á 400 kr per natt!


Hemresan går bra och var och en reser till sitt. Vi tackar ALDE och Arne, som ordnat besöket på Bränneriet, samt alla andra trevliga människor som gjorde denna resan så angenäm, trots ett evigt regnande!


Nedtecknat av Agneta i "Pumbaa" för oss i familjen Andersson, Nordic 311 och Familjen Holm, Nordic 212