En dag på Karl-Tövåsens fäbodvall

6 Juli 2014

 

Söndagen den 6 juli 2014 for vi på en lillsemester och tillbringade hela dagen på Karl-Tövåsens fäbod.
En underbart solig dag fick man verkligen vara med och uppleva livet på en fäbod bland kor, hästar, får o getter, höns, svin och hundar samt en gårdskatt. Korna och getterna hade mjölkats på morgonen och nu var det dags att släppa ut dem på skogen, fejset (lagården) har mockats och gjorts ren.

Nu vidtar andra sysslor på vallen. Kärna smör, koka messmör, 8 timmars koktid för att allt vatten skall försvinna och det slutligen blir en brun massa kvar.

Nu börjar besökarna, turisterna komma så då är det dags att sätta kaffepetter på spisen och koka kaffe. Fäbodsmörgåsar skall bredas och andra specialiter som kärmjölkskaka och ostar plockas fram. Nu är det dags för oss att fika. Det blir givetvis med alla fäboddelikatesserna. Oj vad det smakade gott. Vi vandrar ytterligare en stund på vallen bland alla djuren och bara njuter

Så blir det dags för middag, men den får jag fixa själv. Det blir färsk potatis och fläskkarré med tillbehör och efterätt består av färska jordgubbar med grädde. Efter att eftermiddagsfikat har intagits så är det daga att ställa kosan hemåt, men först måste lite fäbodsdelikatesser inhandlas. Smör, ost, bröd och ägg. Man brukar ju säga smakar det så kostar det. Vad sägs om ett kilopris på 365: - kr/kg ost o smör, ägg 5 kr st. En fantastiskt fin dag blev det som jag varmt kan rekommendera.

Fäboden ligger ca 8 km från RV 70(Mellan Rättvik och Vikarbyn är det skyltat).  

Fäboden är öppen från mitten av juni till mitten av augusti. Onsdag till söndag kl. 11.00 – 16.00. www.karltovasensfabod.se


Nordic 243 Leif Andersson