Kort - Vasan


20 Februari 2009


Så blev det dags, att för tredje gången, staka sig mellan Oxberg och Mora.

 

Under hösten/förvintern blev det en hel del rullskidåkning, som vanligt med varierande resultat, blandat med några pass inlines, för att få lite fartkänsla. (Enda gången man klarar av en mil under halvtimmen).
Förberedelserna vad gäller skidåkning på snö, blev ungefär som åren innan. Lyckligtvis fanns det entusiaster i närheten som lyckats ordna konstsnö på en två kilometer lång slinga. Problemet var bara att Sörmlands ”alla” skidtävlingar avgjordes på denna slinga. Vi ”blåbär” fick hålla till godo med tillgänglighet på lite annorlunda tider.


Förra året ville jag inte kladda ner de nya skidorna med klister, men i år blev det premiär med ”bara” ett år gamla skidor. Jag hade testat dem i Ekshärad på träningsläger tillsammans med Gunnar B.  Lite vallningsbestyr dagarna innan och jag skulle nog få till bra glid. Till skillnad från 2007/2008 har jag har bytt ut fotogenbrännaren mot en varmluftpistol. Skidorna verkade bra preparerade inför resan till Mora Camping.  
Dagen innan loppet testade jag Blå Swix som fästvalla. Verkade fungera. Mötte Gunnar en bit mot Eldris. Han verkade laddad men ville inte avslöja vilken valla han lagt på.

 

Så blev det dags för avresa till Oxberg och starten. Gunnar höll till i ”pool-position” vid starten, men jag hade koll på honom de första kilometrarna. Ett stopp i hans led gjorde att jag kom förbi och sedan såg jag ingen Nordic åkare under hela loppet.


TRÖGT är väl en bra sammanfattning av 2009 års Kortvasa.
Nysnön gjorde det kärvt och glidet var borta. Utförsbackar där man förr om åren fått rejäl fart var man tvungen att ”staka” nerför. 
Klas B vid Nordic-kontrollen var i alla fall en ljusglimt. Jag trodde han skojade när han påstod att jag var förste Nordic-åkare vid kontrollen. Lite uppmuntran gav hans kommentar, och det blev lite lättare i spåret. Eldris och resten till Mora gick utav bara farten. 


Dagens höjdpunkt var den gemensamma middagen, som alltid välordnad. 


Tack Nordic och alla som ställer upp och ordnar det så bra i samband med Kortvasan. 


Vi ses nästa år. (f-n om jag inte ska få till bra glid då) 


Lasse (383)