En dröm blir verklig

ALLA HAR EN DRÖM, VI HAR FÖRVERKLIGAT VÅR.

2003 bestämde vi oss för att skaffa en husbil. Den skulle vara så stor så att vi kunde flytta ut i den när vi sålde vårt företag. Våra krav var att den skulle vara vinterisolerad, vi skulle ju bo i den året runt.
Det blev en NORDIC 685 med vit skinnklädsel.


Efter 2 år började vi leta igen, skåpen var för snålt tilltagna, arbetsbänken var för liten, sittplatserna var inte gjorda för att ligga och titta på tv i. Vi började åka runt och titta på bilar igen. Det fanns ingen som vi tyckte var som vi hade tänkt oss. Jag och Linda pratade med NORDIC och frågade om dom kunde specialbygga vår bil. Klart att de kunde de. Det blev åter igen en NORDIC, en 699. Den var precis som vi ville ha den. Många  skåp och en rejäl arbetsbänk. 


2008 hittade vi äntligen en köpare till vårt företag. Jag hade fått artros i mina händer, tappade grejor och fingrarna stod åt alla håll. Jag hade ihållande smärtor i mina händer hela tiden. En operation skulle få bort smärtorna, men fingerfärdigheten skulle för alltid vara borta.

1 mars flyttade vi ut i vår NORDIC 699. Vi hade haft loppis på alla tillhörigheter som vi samlat på oss under alla år. Nu var vi rika och fria. Nu skulle vi ta ut en rejäl ledighet efter att ha jobbat 15 timmar per dag, 7 dagar i veckan, 350 dagar per år. Vi brukade unna oss en vecka ledigt på våren och en vecka på hösten. Då åkte vi utomlands. 


Vi startade med en Europaresa. Vi åkte genom Danmark, Östtyskland, Frankrike, Schweiz,  Zick-Zack genom hela Holland, västra Tyskland och tillbaka till Danmark. För att vara på den säkra sidan åkte vi via Jylland in i norra Tyskland och köpte mer öl. Nu hade vi kört 500 mil i utlandet och nu börjar våren att komma till Sverige. Då vill vi vara där.
När vi kom till Västerås blev vi rånade. Allt var över på en minut. Rånaren var fräck. Han tvärnitade, öppnade dörren, tog GPS-skärm, backkamerans skärm, plånboken, en reservtelefon, laddningskablar. Fast att vi satt i bilen och rusade ut, så hann han in i sin bil och åkte. 3 polisbilar var på plats efter bara några minuter, men rånaren var borta. 
Linda börjar bli rastlös, hon vill jobba. Hon hade tur och fick ett sjukvikariat på Hajoms skjutdörrar. Hon körde hjullastare och sidolastare där fram till augusti.
Fortfarande arbetsfrisk fick hon ett jobb i Stockholm, där hon sorterade sopor med en hjullastare. Jag servade med frukost, lunch, middag, städade och rastade hundar. Det vart en hel del korsord. Jag har fastnat för sudoko och älskar siffror. 

Nu är det så här, att om Linda vill jobba, då vill jag ha en större husbil. På Elmia blev vi förtjusta i CONCORDE liner (tyckte inte om toalettsystemet, annars var den fin). Vi blev erbjudna ett bra pris för vår bil, vad väntar vi på? 
NORDIC var också på mässan. Vi talade om för Stefan att vi ville ha en stor bil, större än vad dom gjorde, vi sa att vi skulle köpa en CONCORDE.
Stefan tog oss avsides och sa att dom höll på att ta fram en stor bil. Om vi var intresserade kunde han visa oss deras hemliga rum, där dom skissade på den nya STORBILEN. Iden var bra, vi satt ju i en NORDIC 699, så vi satt inte i sjön så att säga. Prototypbilen började ta form. De hade sin ide hur bilen skulle se ut. Vi hade andra idéer. Vi kom överens om att det skulle byggas en bil till, utformad som vi ville ha den. Detta var vår tredje bil som NORDIC skulle bygga. Vi var inte snälla med våra krav men vi blev vi överens, skrev kontraktet och fick leveransbesked till januari 2009.


Vi följde Tubens skicklighet att ta fram snickerierna exakt som vi hade beskrivit att vi ville ha dem. Men var är lastbilen? Strul med leveransen. I Tyskland fanns inte bilen som den skulle, utan de fick tillverka en ny. Leveransdatumet beräknades nu till februari 2009.  
Vi ville ha en recliner-soffa i nya bilen, jag och Linda tog på oss uppdraget att leta efter en som passar att bygga in. Jag tror att vi var i varenda möbelaffär i hela mellansverige innan vi hittade en som passade in. Vi levererade den till NORDIC och passar på att titta på Tubens underverk. Fortfarande hade lastbilen inte kommit. 


Jag har varit sjukskriven utan ersättning, och arbetslös utan ersättning. Moment 22 passar in på mig. Man kan inte vara sjukskriven och arbetslös och inte vara arbetssökande och sjukskriven. Nu fick jag via arbetsförmedlingen en chans att utbilda mig till lastbilschaufför. Det fattas ca 700 chaufförer i Sverige.
Linda fick beskedet att företaget skulle trappa ner, sist in först ut och hon hade jobb till jul. Nu fick jag också kallelse, att jag kunde få min operation. Det körde ihop sig totalt. Min utbildning var inte klar. Linda blev utan jobb. Vi hade beställt en bil för 2,6 milj. Var detta början på sju svåra år? Jag berättade att jag gick en utbildning och fick skjuta upp operationen till feb 2009. Den 17 januari tog jag truckkort, ADR utbildningen och klarade av C-kortet i Stockholmstrafiken. Sista januari lades jag på operationsbordet. Jag fick därefter tre månader med betald sjukskrivning. Hurra jag hade en inkomst.


Så kom äntligen bilen från Tyskland. Stefan satte alla han kunde på STORBILEN. Leveranstiden var nu framskjuten till slutet av mars.
Vi skulle fira påsken i Danmark med goda vänner. Påsken är första veckan i april. Vi skulle hinna få bilen till dess.

Äntligen kom den dagen, då vi fick hämta vår egendesignade bil.
Helt klar var den inte, men vi fick lasta över allt från våran gamla bil och resten skulle fixas senare.
Vi skulle intervjuas av tidningar och fotograferas. Sedan skulle vi möta upp våra vänner och fira påsken ihop. De visste inte att vi hade bytt bil!
Då äntligen var vi (lyckliga ) ägare till en NORDIC EXCLUSIVE. Tjänstevikt 7,4 ton, totalvikt 10 ton, 240 hästars MAN motor. Vilken känsla!


Bilen är en dröm att köra. Vilken uppmärksamhet den drar till sig! Första veckan vi var ute, var det minst ett trettiotal personer som besökte oss och beundrade snickerierna och reclinersoffan.
Vi har visat upp husbilen på MAN-mässa i Örebro, samt ”Hästkraftens dag” i Viby. Det var bra reklam för Nordic. Visningen började kl. 10.00 och vi hade kö utanför och visade bilen hela dagen utan rast.  

Detta  är första bilen i sitt slag som går på vägarna, och den går dagligen så den blir hårt testad. Vi bor i den på heltid. Vi har besökt Nordic ett antal gånger för att färdigställa det som var kvar att göra, samt åtgärda sådant som behöver justeras, eller bytas ut. Vi har blivit mycket väl omhändertagna.


När larmet blivit installerat gjorde vi en resa till Göteborg. Första morgonen efter installationen väckte jag alla på parkeringen. Jag glömde bort hur man stängde av larmet.
Vår Nordic Exclusive är helt fantastisk. Vi gick runt på årets Elmiamässa och tittade, men kunde inte finna något som kunde mäta sig med vår drömbil.Vi har förverkligat vår dröm! Gör det NU och inte sen. Då kan det vara för sent. 


Kära hälsningar från livsnjutarna Tommy och Linda