Årsmötesträff, Karlskrona

29 31 Maj 2009Fredagen den 29 maj

Vi hade en lång resa framför oss, närmare 48 mil, (nu ler Birgitta) så vi beslutade oss för att ta ledigt från jobbet och åka hemifrån på fredagsmorgonen efter frukost. När våra numera stora pojkar gått var och en till sitt låste vi huset och rattade vår Pumbaa söderut. Vi valde bort E6, som GPS:en alltid så gärna vill ha in oss på och valde trotsigt att köra över Jönköping-Värnamo-Växjö. Efter några ilskna ”gör en U-sväng nu” räknades rutten om och det blev tyst på damen i GPS:en. Det var lugnt på vägarna tills vi kom till Växjö. Här rådde värsta ”sluta-jobbet-trafiken” Det blev det rörigt och trångt i samband med en del större vägarbeten. Vad gjorde det, vi hade ju hela helgen på oss. Efter ett par stopp för förarbyten och matintag under vägen anlände vi så småningom till Karlskrona och Wämöparken. Här stod redan ett stort antal husbilar uppställda i små grupper under det täta lövverket. Varför känns det alltid som om vi kommer sist? De flesta tycktes redan vara här.
Pingsträffen har blivit en årligen återkommande träff, där Nordic-ägare från alla Sveriges hörn träffas och umgås under trevliga former. För många av oss är det kanske den enda gången, man har möjligheten att träffa långväga vänner. Man riktigt kände att återseendets glädje låg i luften mellan  bilarna.


Vi hälsades välkomna av värdparet Monica och Bärt. Ganska snart bjöds vi på nybryggt kaffe och underbar hembakt kaka därtill. Vi minglade och hälsade till höger och vänster. Även vi återsåg en del vänner och bekanta som vi träffat vid tidigare träffar. Kretsen av välbekanta ansikten växer för varje träff, vilket är väldigt roligt.

Vi får hålla till i Wämöparken, Karlskronas hembygdspark. Parken är grön och lummig. Husbilarna hukar under trädkronorna i små grupper lite varstans. Grönskan ger skön skugga. Taket över dansbanan ger deltagarna skydd i händelse av dåligt väder.

Den viktiga detaljen, hissandet av klubbflaggan, ordnades av en grupp raska män. Damerna bidrar med uppmuntrande tillrop

Wämöparken kallas även "Lilla Skansen" vilket man lätt förstår, när man vandrar runt och tittar på alla små söta stugor man har samlat här. Här finns även lite djur att titta på. Det är glädjande att se, att man lagt ner mycket arbete på underhåll av byggnaderna.

Lördagen den 30 maj 2009
Vi vaknar av ett intensivt fågelkvitter. Här hörs en del fågelläten som vi inte känner igen. Återigen retar jag mig på att jag ännu inte köpt den där CD:n med fågelläten. Man blir så nyfiken och det är retligt att inte veta vem som flöjtar i buskarna. Vi klär oss, äter frukost och är klara för uppställning till 9.00, som avtalat. Nu skall vi först åka buss och sedan en båttur i Karlskrona skärgård. Bussen tar oss längs den gamla kustvägen, vilket ger ett helt annat intryck av staden. Båten,  M/S Gåsöfjärden, väntar vid kajen. Båten tar oss under broarna ut i skärgården, där vi får en 2-timmars rundtur mellan holmar, skär och befästningar. Det blåser ganska friskt, men båten är bekväm och mycket stadig. Under resan bjuds vi på kaffe med fralla. Vi friskusar avnjuter resan på soldäck. Andra föredrar att sitta i salongen under däck. Bärt står för en trevlig och innehållsrik guidning.  För egen del tyckte jag att det var väldigt roligt med en båttur, eftersom jag själv ibland arbetar på en skärgårdsbåt som båtvärdinna. Jag tog en del bilder på båten för att visa mina arbetsgivare, vilken stadig och välplanerad båt vi åkte med. Döm om min förvåning när jag vid hemkomsten fick höra att M/S Gåsfjärden tidigare hette M/S Gullmarsfjord. Båten designades av bl.a mina arbetsgivare, Ingemar och Yvonne Johansson, vars nuvarande båt heter M/S Windros.

M/S Gullmarsfjord trafikerade Bohusläns farvatten under några ur i mitten av 1980-talet och såldes sedan till Karlskrona kommun. Gissa om Yvonne och Ingemar tyckte att det var roligt att få se nytagna bilder på f.d M/S Gullmarsfjord! Tänk ändå vad världen är liten!
 

M/S Gåsöfjärden väntar vid kajen och vi bjuds att stiga ombord                                         

Hur ska detta gå? Kommer vi verkligen under bron? Jo visst gör vi det! Båten är byggd av Westers Mekaniska på västkusten och är specialdesignad att gå under den trånga och låga bron i Grundsunds kanal!

Kaffe och fralla smakar gott!

Några friskusar sitter på soldäck.......

Andra föredrar värmen under däck.

Bärt guidar oss genom en lummig skärgård.

Ett givet inslag i skärgårdsbilden är militärbåtar och befästningar.

Ingenting varar för evigt och denna fina båttur tog slut framåt lunchtid. Det var fritt för egna aktiviteter fram till 17.00, så vi slog följe med ett litet gäng, däribland Bärt och Monica, för en liten tur genom staden.
Först slog vi oss ner på en liten restaurang för att äta en god lunch. Det smakade mycket gott och passade bra efter sjöturen. Därefter promenerade vi en stund i Karlskorna och fick även här en fin guidning av värdparet. Så småningom var det dags att återvända till Wämöparken och det stundande årsmötet i Nordic Husbilsklubb.

Värdparet, Monica och Bärt

...och medhjälpare

Ingång till Karlskronas undre värld.

Rosenbom är ett givet mål!

Årsmötet påbörjades kl.17.00 och till detta bjöds det på godis från Ryfors Konfektyrer. Klubbmedlem nr 26 hade vid nerresan gjort ett stopp vid Ryfors Konfektyrfabrik för att köpa godis. När fabriksägaren fick höra vart han var på väg skickade han med en stor låda kolor. Ett stort tack för det Ryfors Konfektyr i Mullsjö! Det smakade mycket gott!
Årsmötet leddes av ordföranden Rune Thyni på ett förtjänstfullt sätt och frågorna på dagordningen plöjdes igenom raskt och effektivt. Styrelsens sammansättning presenteras på hemsidan under ”styrelse”.

Kl 18.00 var det dags för den gemensamma måltiden, som bestod av antingen kroppkakor, eller fläskfilé med potatissallad. Maten smakade mycket bra och samvaron var som vanligt trevlig. Lotter såldes och den efterföljande dragningen gjorde många till lyckliga ägare av en biljett till sommarens ”Diggiloo”

Allteftersom solen gick ner och myggorna vaknade till liv, försvann man in till husbilarna och den gamla dansbanan tömdes sånär som på ett tappert litet gäng som trotsade mygg och kyla och satt kvar en bra stund och småpratade.

Drygt 40 Nordic-bilar var representerade, när årsmötet hölls under ledning av Rune

Lotterigeneral Birgitta säljer lotter, men tittar efter sin kassör, som givetvis lyckats rymma!

Söndagen den 31 maj
Även denna morgon var klar och vacker. Vi tar med oss frukostmackan ut i solskenet och sällar oss till en liten grupp, som diskuterar kommande årsmöten. Det har framkommit önskemål om en Pingstträff på västkusten inom de närmaste åren. Här känner vi oss träffade, eftersom vi bor i denna region. Som tur är finns det fler, som kan hjälpa till och få fram förslag till lokalisering. Vi har ett par år på oss.
Framåt lunchtid säger vi adjö och styr hemåt igen. Det är tyvärr en kort och amputerad Pingsthelg nu när annandagen inte räknas längre.
Vi tackar värdpar och övriga som hjälpt till denna mycket fina och välarrangerade Pingst-träff.
Karlskrona är en söt liten stad och vi kommer gärna hit igen på semester.

Fler bilder från träffen