Elmia, Jönköping

6 - 9 September 2012

6 - 9 september är det så dags igen! Årets ELMIA-mässa. Den mässan som vi troget besökt varje år sedan 1992. Fråga mig inte varför, men jag tror att det har mer att göra med gemytet runt omkring, än med själva mässan. Här träffar man alltid någon man känner och Nordic Husbilsklubb har numera en egen "By" innan för stängslet på behörigt avstånd från de flesta bullermaskinerna som tenderar att förstöra humöret på den mest tålmodiga.


Vi fick för oss att försöka komma in redan på onsdagskvällen och åkte därför iväg hemifrån redan onsdagen den 5:e vid middagstid. Vi får sällskap av Bil 212, Birgitta och Carl-Åke, som har samma tankar.  Efter stopp för påfyllning i kylskåpet åker vi så mot Jönköping. En liten kaffepaus på rastplatsen vid Grästorps golfbana är allt som behövs för att Karl skall bli getingstucken på halsen. Sådana elaka rackare dessa är! En snabb insats med svordomar och allergitablett motverkar de värre effekterna av sticket och vi far vidare i lugnt tempo. Vi har beslutat oss för att ta en avstickare upp på Ålleberg, när vi ändå passerar.


Redan vid uppstigningen på berget skymtar vi saker som väcker vårt intresse. Flygplan! Vi kan inte riktigt säga vad för sort, men det tål att ta reda på! Väl uppe på berget (kullen) konstaterar vi att det blåser friskt, att det är gott om plats på ställplatsen och att det är modellflygare som är i farten! Det måste vi bara se! Vi beslutar raskt, att vi lika gärna kan sova över här, som att hamna i en kö och risker att inte bli insläppta på Elmia. Bilarna ställs upp på en tom grusparkering. Det finns en camping-yta på gräs, men det har regnat, så gruset känns tryggare. El klarar vi oss utan i våra väl utrustade bilar. En avgift om 100 kr per natt betalas på Restaurangen och går direkt till Flygklubben.
På området finns också ett Flygmuseum, som tyvärr stängde precis när vi kom. En anledning så god som någon, att återkomma hit igen och göra ett besök där.

Vi tar oss ut till kanten, uppvindarna och modellflygarna. Det visar sig var modell-segelflyg. Tysta plan utan motor, det största med en vingbredd på 2,60 meter, susar runt på termiken och gör allehanda konster, under ledning av sina förare. Det är ett gäng glada, positiva och väldigt trevliga gossar, som gärna demonstrerar, förklarar och visar. Tack killar, från Herrljunga Modellflygklubb för det vänlig bemötandet vi fick! Det var inte utan att vi fick lust att pröva på nån gång!

Vi får ett trevligt bemötande på restaurangen, som också gästas av lokala MC-klubbar, som tar en stillsam "Fikatur" på höstkanten. Hit vill vi återvända när det är lite varmare och ljusare!
Natten blir lugn och störs bara nån gång av ljudet från vakternas bil, när de gör sin runda. Vi tar det lugnt på torsdagsmorgonen och går en liten runda i omgivningen innan vi far vidare till Jönköping. Inkörningen går bra, utan köbildningen och vi är på plats i Nordic-byn till lunch. Vi hinner också med en första runda på mässan, där vi börjar med "Pryltältet" Detta tält som senare under mässan brukar bli olidligt fullt med folk och dålig luft. Nu blev upplevelsen betydligt trevligare! Under eftermiddagen rullar våra Nordic-vänner in en, efter en och mot kvällen är nästan alla 25 bilarna på plats. Årets värdpar Sven-Erik och Maggan Nord är givetvis där och tar emot hela tiden.

Torsdagen bjuder på det finaste vädret. Då kan man sitta ute i solskenet en stund, även om det drar lite kallt. Det har funnits tillfällen under tidigare år, då man kunnat sitta ute sent på kvällen, i T-shirt,  med levande ljus på bordet. Detta är dock inte ett sådant år tyvärr!

Under fredagskvällen bjuds vi på traditionsenlig buffé av Nordic Husbilar AB. Tack Nordic! Alltid lika gott och rikligt!

Några bilar väljer att åka hem redan under lördagen. Vi som är kvar deltar i en gemensam grillkväll. Nu är det inte lika varmt men det går att sitta ute en stund i lä om bilarna. Vinden från Vättern är kall och letar sig så småningom in i ryggmärgen. Då är det gott att veta att värmen är nära i våra goa, ombonade husbilar!

Under söndagen skingras åter det trogna Nordic-gänget. Var och en åker hem till sin vardag. För många är nog ELMIA den sista träffen för året.

De flesta ställer sen undan sina campingfordon för att åter ta fram dem nästa vår igen. Vi som åker Nordic, kan glädja oss åt den kommande vintersäsongen med fjällresor, Kort-vasan och annat roligt i en varm och ombonad husbil.


Nedtecknat av

Agneta, Nordic 311

Elmia 2012


Text och foto:
Sven-Erik och Maggan, NORDIC 202

Elmia 2012


Text och foto:
Claes Ehinger, NORDIC 548