Resa till Hjo Hantverksmarknad.

12 - 16 Juli 2013

Fredag 2013-07-12
Efter att ha inmundigat frukosten och sedan fyllt husbilens vattentank och packat kylskåpet med mat så är det dags att starta resan mot Hjo. Första stoppet blir på Eskens rastplats för en stunds paus och förmiddagsfika. Nästa stopp blir på VEHO-bil i Örebro, för bilen vill inte gå bra, bara max 60 km/tim. Toppenservice de offrar en del av sin lunch och avhjälper felet, (luftspjället). Under tiden får jag laga lunch åt oss. Nu är det dags att åka vidare 4.500:- kr fattigare. Anländer mot kvällningen till Hjo camping, får en mycket bra plats trots att det är nästan fullbelagt. En fin camping som jag kan rekommendera 190:- kr/dygn u.El. Vi gör en kvällspromenad i hamnen för att reka inför morgondagen. En kvällsfika, våffla med glass, på Moster Elins Café o Glassbar innan det är dags att gå och sova.


Lördag 13/7
Efter en god frukost så är det dags att bege sig till hantverksmarknaden. Det blir en heldag på marknadsområdet har jag tänkt mig. Även min älskade hustru stortrivs. En strålande sol från klarblå himmel. Mysigt att vandra runt och se all denna vackra och välgjorda slöjd. Även inhandla en del. Lunchen blir marinerad lax med potatissallad, smör och bröd. Oj vad gott. Efter en mycket lyckad dag, med ny influenser, idéer och inspiration så återstår det bara en mysig kväll på hamnkrogen för oss båda. Där avnjuter vi en toast Skagen, Grillad lax med tillbehör och en god dryck, ja vad annars om inte fisk när man är i ett fiskeläger. 

   

Söndag 14/7
Efter en god frukost är det dags att starta resan hemåt igen. Vi har bestämt att åka Vättern runt så det första stoppet blir i Habo för fm. fika. Vidare Jönköping, Huskvarna o Gränna för att där boka färjan över till Visingsö. Men det var lättare sagt än gjort, det är sommar, turism och högtryck. Vi fick vänta tills kl. 15.15, men vad passar då bättre att inmundiga en godare lunch. Det blev en lunchtallrik med rökt sik o marinerad lax att avnjutas i Gränna hamn. Så var det dags att inta färjeläget. Det blev en mycket lugn resa över Vättern, helt vindstilla, spegelblank och en strålande eftermiddagssol. Väl över på Visingsö så blir det en liten tur upp till Öbergs Kafé. Sedan åter till gästhamnen för att där parkera upp för lite nattsömn och vila.


Måndag 15/7
Det blev en sovmorgon. Vaknar upp till ytterligare en strålande sommardag, solsken och några enstaka vita moln, får då avnjuta frukosten i gästhamnen, med en betagande utsikt över alla färjor och fiskebåtar. Startar därefter en resa ön runt. Ön är inte stor men det finns mycket att bese. Areal 24 km2 70 % åkermark. Längd:14 km, Bredd: 3km Invånarantal ca 750.

Vi i far genom bokskogen till Pärsgårdens Butik, Café & Galleri för fm.fika, vidare genom ett böljande odlingslandskap mot Näs och far vidare genom bördiga sädesfält genom Rönäs, Husgärde, Rökinge. Svensgårdens Gårdsbutik & Bonnakafé. Tänkte inhandla Visingsö ostkaka, men tyvärr den var slut. Fortsätter nu resan mot öns norra del. Gör ett stopp vid Tempelgården för att där avnjuta lunchen. Efter lunch vidare mot Ersta kärr, ett fågelskyddsområde, oj vad kanadagäss med ungar, har aldrig skådat en sådan mängd. Vidare till öns enda camping. Men den är numera nedlagd. Endast till för säsongscampare 11 husvagnar. Man får fricampa på hela ön med respekt för kulturbyggnadsområdena. Öinvånarna berömmer husbilsturisterna, det är många sådana, och det är mycket billigare än ett campingdygn i Gränna lugnare och mysigare också. Färgebiljetten 215:- kr. Betalar man 20:- på turistbyrån så erhålls en kode och man för tillgång till Gästhamnens hygienutrymmen.  Två härliga dagar blev det på ön, som jag varmt kan rekommendera. Ön är också väldigt cykelvänlig.


Tisdag 16/7
Efter intagen frukost är det dags att backa från gästhamnen och ställa sig i färgekön. Tur att man har bokad återresa 08.30 till fastlandet, (rekommenderas under turistsäsong).

Ödeshög, Vadstena, Motala; Askersund. Ett litet stopp i Örebro för inmundigande av en god lunch. Åter hemma i Gustafs 17.30 efter en mycket trevlig och upplevelserik vecka i strålande sommarväder.Nedtecknat av Leif Andersson N 243

 

Dagboksanteckningar av

Leif Andersson N 243

(vidare til nästa berättelse)